Lakshmi med Lotusen

lördag 9 januari 2010

Ur led är tiden - global uppvärmning eller istid?

Hedenhös överlevde istiden och för 50 år var detta inget problem. Men i industrialismens och urbaniseringens fotspår klarar vi varken av att värma oss eller att färdas med buss eller tåg designade i varmare klimat.

De som inte eldar med ved eller är utrustade för ett liv utan el får betala notan för avregleringen av Sveriges älvar och upprustningen av åldrande kärnkraftverk och be till högre makter om att slippa strömavbrott och att överleva en "riktig vinter".
Tidigare kunde vi köpa "smutsig koleldad elkraft" från Baltstaterna. Men nu har kylan och vintern slagit till över stora delar av norra halvklotet och vi hänvisas till att klara oss själva.

Det är "bistra tider" i alla avseenden och den som vill slippa "gå med rumpan bar" och frysa får hala upp plånboken och betala att elpriset siktar mot stjärnorna eller flytta nu när vi gjort oss beroende av omvärlden både när det gäller olja och mat.

Det talas om global uppvärmning och extrema väderfenomen. Men världens ledare väljer att som strutsar "stoppa huvudet i sanden" och ignorera att vi måste begränsa utsläpp och konsumtion och "rätta munnen efter matsäcken". Dvs anpassa oss efter och omfördela jordens resurser innan katastrofen är ett faktum och 2012, eller Harmageddon är över oss och den värld och västerländska kultur vi lever i förintar oss i våra avgasmoln.

Klimatförändringar och naturkatastrofer har drabbat oss förr. Teorier pekar på att en monstervåg under istiden skapade Engelska kanalen. Den får tsunamin i Indonesien, Thailand och Indien att framstå som en droppe i havet.

En jordbävning utanför USA:s västkust längs med Stillahavsplattan år 1700 orsakade en enorm tsunami i Japan. Nu varnar forskare för att plattornas nötning mot varandra (som skapat ett band av undervattensvulkaner med utbrott med några hundra års mellanrum) kan vara på väg att orsaka en enorm jordbävningsvåg med enorma tsunamis längs med hela USA:s kust och Asiens och Japans kuster när som helst.

Ett vulkanutbrott på Island 1783 förorsakade klimatförändringar med kyla, missväxt, svält och en ökad dödlighet pga att solen förmörkades av den aska och gaserna som spreds och regnade ned i norra Europa under ett par års tid.

På den tiden trodde man att det var Guds vrede över människornas synder som orsakade de blodröda solupp- och nedgångarna samt missväxten, svälten, mörkret och dimman som inte ville lätta.

Skulle detta hända idag och vindarna blåser mot Europa som då, så skulle hela Europa lamslås och drabbar en monstruös tsunami USA och Asien, ja då står vårt moderna industrisamhälle sig slätt och vi tvingas förlita oss på bondesamhällets resurser och leva utan el och olja.

Kanske var det detta Mayakalendern och dess förutsägelse om år 2012 och vår kulturs undergång ville säga oss. Dvs att det är dags att sluta slösa med jordens resurser och leva mer miljövänligt som bönderna förr och kanske med solceller och vindkraft istället för med olja och kärnkraft.

Den globala uppvärmningen får iaf glaciärerna och polernas istäcken att smälta och översvämningar och extrema väderfenomen i form av torka, varmare somrar och kallare vintrar samt orkaner och stormar drabbar oss hårdare för varje år som går, så något behöver vi göra för att den värld vi känner ska överleva och vi med den!

1 kommentar: