Lakshmi med Lotusen

torsdag 21 januari 2010

Aktuellt i riksdagsdebatten inför valet: Den enes bröd - Den andres död

Pajkastning och påhopp avlöste varandra i Riksdagen på onsdagen. Men mellan alla onödiga påhopp glimtade ändå nya idéer och lösningar till hur vi ska styra upp skeppet Sverige vars kapten (den borgerliga regeringen) hamnat lite ur kurs mellan alla vilseledande kobbar och skär.

Om den nye kaptenen (den Röd-Gröna alliansen med Mona Sahlin i spetsen) tar över rodret efter valet i höst, så har de definitivt bättre förslag till att reformera den nuvarande havererade sjukvårds- och arbetsmarknadspolitiken. Jag hoppas de börjar finslipa detaljerna redan nu och det blir mycket intressant att se vad Reinfeldts regeringsallians har att sätta emot denna bredsida framöver.

För visst är det Reinfeldt i spetsen för den borgerliga regeringen som har gjort ett hafsverk och som "Ett hjärta rött" säger i sin blogg:
"”fuskat” fram nya regler och lagar på löpande band – helt utan att utreda eller ta hänsyn till någon kritik från remissinstanser eller synpunkter från experter eller andra sakkunniga".

Då är det bättre att skynda långsamt och utreda som Mona Sahlin och den Röd-Gröna alliansen mellan S, V och MP förespråkar och bara justera de mest skriande orättvisa reglerna snarast möjligt.

Men dagens bästa förslag kom ändå från TCO och Sture Nordh i DN idag där han säger:
"Större hänsyn måste tas till individen...Vi behöver ha stabila regler i sjukförsäkringen och inte sådana som ändras med jämna mellanrum i takt med att den politiska majoriteten skiftar...Vi behöver en översyn av sjukförsäkringen för att få en försäkring som människor kan lita på och som gör att människor som drabbas av sjukdom kommer tillbaka i arbete så snart som möjligt. Den måste göras över blockgränserna."

Jag hoppas Reinfeldt och hans ministrar tar till sig av den svidande kritiken och justerar de mest skriande orättvisorna i sjukvårds- och arbetsmarknadspolitiken redan före valet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar