Lakshmi med Lotusen

måndag 25 januari 2010

Inspirerad av det Libanesiska köket och Sumak

Såg på Travel Channel Planet Food: Spice Trails idag om världens kryddor och deras ursprung och blev inspirerad, så till middag idag blev det:

Min version av Libanesisk Tabbouleh 4 personer:

2 dl couscous/bulgur, kokt
1 dl persilja, slätbladig (upp till 4 dl om du vill)
1 hackad röd lök (valfritt)
1/2 dl hackad färsk mynta
2 st stora mogna tomater
2 röda paprikor (valfritt)
2 dl tärnad gurka (valfritt)
2-4 msk citronsaft
2-4 msk olivolja
1/2 tsk salt
1/2-2 tsk sumak (valfritt, smaksättare som ofta ersätter citron)
1/2-1 krm krossad svartpeppar alt. Beirut Cafés kryddblandning (se recept nedan)
1 st vitlöksklyfta, pressad (valfritt)

Tillagning:

Koka couscous/bulgur enligt anvisningen på paketet och låt svalna. Jag föredrar den matiga varianten med kryddor och lök och använder couscous istället för bulgur. Rör ned lite av oljan i den färdiga couscousen och värm upp den tills den blir grynig, luftig och glansig.

Hacka eller skär persilja och mynta fint, hacka löken, tärna tomat, paprikan och gurkan fint och blanda med couscous/bulgur. Blanda citron, olja och vitlök till en dressing och slå över. Smaksätt med salt och kryddor och servera gärna med yoghurtdressing med mynta (se recept nedan).

-------------------

Beirut Cafés kryddblandning:
(samtliga kryddor är malda eller finstötta i mortel)

1 tsk kardemumma
2 tsk vitpeppar
8 tsk svartpeppar
2 tsk kanel
1 tsk muskot
2 tsk ingefära
4 tsk kryddnejlika

Blanda ihop och förvara i burk med lock, passar till allt möjligt.

-------------------

Yoghurtdressing med mynta:

1 dl skalad riven gurka
1/2 tsk salt
2 dl Mezeyoghurt
1-2 pressade vitlöksklyftor (gärna färsk vitlök)
1 krm krossad svartpeppar
1/2 dl hackad färsk mynta

Tillagning:

Skala och riv gurkan och lägg i en sil. Strö över saltet och låt
det dra i 15 min.

Pressa ur saften och blanda gurkan med yoghurt, vitlök, peppar
och myntan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar