Lakshmi med Lotusen

söndag 29 augusti 2010

"Vi måste höja våra röster för att höras.." !


Det är dags nu..
att reagera på förtrycket mot gräsrötterna som bär upp samhällsfundamentet!
De som kämpat, men blivit svaga och nu förstärks av
de nya rötter som tränger sig upp ur myllan..
vi är många, vi är starka vi måste höja våra röster..så upp på barrikaderna
som Tältprojektet igen!

Vårt hem, vårt trygga svenska folkhem som byggdes upp efter andra världskriget raseras nu av kapitalisterna (den borgerliga regeringen) som vill ta oss tillbaka till 1800-talet igen, innan fackförbunden och arbetarklassen ställde sig på barrikaderna och krävde lika rätt för alla!

Den borgerliga regeringen införde raskt "stupstocken" i sjukförsäkringen utan att bry sig om att reglera andra lagar i socialförsäkringen som ska skydda de sjuka från att falla mellan stolarna och bli utförsäkrade och utan försörjning.


Detta innebär att de som ville försöka gå tillbaka i arbete och klara sin egen försörjning utan att ligga staten till last, tappat hela eller delar av sin försörjning efter det att regeringen införde nya regler i sjukförsäkringen.

Före 2009 kunde man arbetspröva och behålla hela sin sjukersättning en period för att testa om man var frisk nog att arbeta igen. Sedan kunde man begära vilande sjukersättning helt eller delvis under en period. Ytterligare en fallskärm om man skulle bli sämre igen och inte orka jobba.

I januari 2009 försvann alla fallskärmar i sjukförsäkringen när tidsbegränsad och vilande sjukersättning försvann. Vilket i praktiken innebär att antingen är du helt frisk och "arbetsför i alla på den reguljära arbetsmarknaden förekommande arbeten" eller helt sjuk och med permanent sjukersättning. Sjukskriven får du bara vara max 550 dagar med ständigt lägre ersättning och högre krav på att byta arbete och bostadsort oavsett sjukdom och familjesituation.


För oss som offrade en del av sjukersättningen för att få jobba igen innebar detta en chockomställning.

Orkar du inte jobba heltid efter din come back kan det innebära bl a att den sjukersättning du har kvar på deltid baseras på den lön du hade när du blev sjuk för tex mer än 10 år sedan och den är knappast inflationsskyddad, så du tvingas snart ut i arbete för att kunna försörja dig.


Hade du dessutom arbete som tjänsteman när du blev sjuk och företaget betalade premier för din tjänstepension (ITP), baseras utbetalningarna av tjänstepensionen också på den lön du hade när du blev sjuk. Är dessutom försäkringen premiebefriad, innebär detta att när du blev 100 % sjukpensionär och slutade din gamla anställning pga sjukdom (tex cancer) kommer den försäkringen fortsätta att gälla ända tills du blir 100 % frisk och arbetsför igen. Dvs orkar du bara jobba 75 % så har du 25 % sjukersättning plus 25 % tjänstepension från din gamla försäkringsbolag (tex Alecta) och din nya arbetsgivare behöver aldrig betala ett öre för den tjänstepension du egentligen skulle tjäna in enligt din nya lön, som ju 10 år senare är mycket högre. Alltså sitter du kvar med din gamla tjänstepension oavsett hur mycket du jobbar, ända tills du orkar arbeta 100 % igen och inte längre får varken sjukersättning eller någon tjänstepension utbetalad från din gamla försäkring.

Det är en lucka i lagen har jag hört av höga tjänstemän på TCO, som säger att en lagändring är på gång så att man kan tjäna in tjänstepension för varje ny krona man tjänar och inte bara när man jobbar 100 %.

När kommer den lagen?!!
















Sedan faller du ju mellan stolarna när du blir utförsäkrad också. För tvingas du tillbaka i arbete, men ständigt tvingas stanna hemma för att du är för sjuk för att orka jobba (pga cancer, eller krigsskada från Afghanistan mm), så ledsnar ju arbetsgivaren på att behöva finansiera både en vikarie och din sjuklön när du är frånvarande. Detta leder till att många blir både utförsäkrade och arbetslösa!

När du sedan hamnar hos Arbetsförmedlingen och ska ansöka om A-kassa som du betalat en svindyr premie för, ifall du skulle råka bli arbetslös. Ja då får du beskedet att har du inte jobbat minst 50 % det senaste året så har du inte rätt till A-kassa heller.














Så där står du med byxorna nere och undrar varför du började jobba igen, istället för att stanna hemma med din 100 %-iga sjukersättning, nu när det resulterat i att du blev av med sjukpenning, delar eller hela din sjukersättning, A-kassan, jobbet och din lön.

jag frågar regeringen var finns den förbättring ni påstår att ni införde med den nya sjukförsäkringen? Fler kom inte ut i arbete! Men fler blev förnedrade, ifrågasatta som "maskare och smitare" av FK, arbetsgivare och regeringen, fastän de hade cancer eller något ännu värre. De har inte ens rätt till socialbidrag om de inte klarar av att delta till 100 % i Arbetsförmedlingenns jobbsökarprogram.

Och visst låter det vackert med alla löften om lönebidrag och anpassade skräddarsydda arbeten åt handikappade eller de som är för sjuka för att klara ett normalt jobb? Regeringens vallöften håller de inte! För sanningen är ju den att det kan du bara få om du släpper ditt gamla jobb och blir arbetslös och går till Arbetsförmedlingen och in i deras jobbsökarprogram först. Vilket slöseri med resurser och arbetstillfällen! Det skapar ju bara ytterligare utanförskap, särbehandling, förnedring ja rent av diskriminering!














Kanske borde vi anmäla regeringen och FK för diskriminering till DO, JO och dra dem inför EU-domstolen, för diskriminering och förföljelse av "folkgrupp" (dvs sjuka) är vad detta är egentligen!!!

Så det är något sjukt med Sverige och vår regering, som inte ens litar på sina egna medborgare och tackar människor som slitit hårt i sin anletes svett för att försörja sig och bygga upp vårt samhälle på detta förnedrande sätt!

Så upp på barrikaderna ni som orkar, gör som folket i Iran, revoltera, rösta rött och riv upp sjuk- och socialförsäkringslagarna och ge människor tillbaka sitt människovärde och liv igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar