Lakshmi med Lotusen

lördag 6 februari 2010

Mörkret viker för ljuset och våren anas - Jag influeras av Persiska toner och det blir fest!

På min resa genom olika kulturers toner, dofter och nyanser har jag gjort min egen vegetariska variant på en persisk festrätt.
Till detta serverar jag vitt vin (California White) med
(Stockmos) flädercider som jag toppar med en limeskiva,
lite färsk mynta och citronmeliss.
Kvällen avrundas med en ljuvlig nordafrikansk dessert till tonerna av Lalehs "Snö".

Saffransris med berberis (4 port.)

Ett festligt syrligt ris som passar fint med
Persisk saffranskyckling.

4 dl Basmatiris
1 1/2 liter vatten
1 msk salt
3 msk Arlas smör- & rapsolja (alt. olivolja + smör)
2 dl Santa Marias Tortilla cheese chips (alt. cornflakes)
0,5 g saffran
1 dl kokt vatten
1/2 dl torkade berberis (finns på Willys bl a - alt. tranbär)
ca 25 g smör
3 msk strösocker
1/2 dl hackade pistagenötter

Koka upp 1 1/2 liter vatten och salt. Skölj riset noga och lägg det i vattnet. Koka på hög värme i 5-8 min och sila sedan av riset.
Häll 2 msk smör- & rapsolja i botten av en teflonkastrull (alt. tjockbottnad).
Täck botten med smulade tortillachips och häll försiktigt över 1 dl vatten.
Lägg försiktigt ned det avrunna riset och gör små lufthål i riset med baksidan av en slev.
Ringla över lite smör- & rapsolja.
Koka riset under lock på medel-svag värme i ca 30 min.
Vänd upp riset på ett serveringsfat. Lyft av den krispiga chipsskorpan och ringla bitarna runt riset.
Rör saffran med 1 dl kokt vatten tills det löser sig. Blanda hälften av saffransvattnet med 1 dl av det kokta riset.
Stek berberisbären i ca 25 g smör i någon minut tills de sväller upp. Slå över resten av saffransvattnet, tillsätt sockret och låt blandningen koka ca 3 min på svag värme.
Garnera uppläggningsfatet med saffransriset, berberisbären och pistagenötter.

Persisk saffranskyckling (4 port.) (alt vegetariska Quornfileer)

Gyllengula festliga kyckling- eller filéspett som har en ljuvligt
len smak med spets av citrus och curry!

500 g kycklingfiléer (alt. vegetariska Ouornfiléer)
0,5 g saffran
1 dl kokt vatten
1 tsk grillkrydda
1 tsk salt
saften av en pressad citron
3 msk Arlas smör- & rapsolja (alt. olivolja + smör)

Saffranssås:

1 tsk curry
1-2 pressade vitlöksklyftor (helst färsk vitlök)
1 msk smör
2 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning
2 dl Arlakökets cremefraiche gourmet saffran&tomat (alt. Meze + 0,5 dl saffransvatten)
2-3 msk Maizena ljus redning

Rör saffran med kokt vatten tills det löst sig. Blanda hälften av saffransvattnet med övriga ingredienser och marinera kycklingen 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Trä upp filéerna på blötlagda träspett.
Grilla dem högt upp i ugnen i ca 15 min.
Fräs curry och vitlök i smör och tillsätt vatten, buljongtärning och creme fraiche (alt. Meze och resten av saffransvattnet). Rör ner Maizena och låt sjuda på svag värme i några minuter till såsen tjocknat.

Servera kyckling (alt. Quornfiléer) och sås med
Saffransriset och gärna lite Tsatsiki med mynta till.

Tsatsiki med mynta (4 port.)

En mild och frisk tsatsiki. God både med en bit bröd
och som tillbehör.

1/2 gurka
1/2 tsk salt
2 dl Meze yoghurt
1-2 pressade vitlöksklyftor (helst färska)
1 krm svartpeppar
1/2 dl hackad färsk mynta
1 krm torkad mynta

Skala och riv gurkan grovt och lägg i en sil.
Strö över salt och låt dra i 15 min.
Pressa ur saften och blanda gurkan med yoghurt, vitlök, peppar och mynta.

Yoghurtdessert med apelsin och mynta (4 port.)


En frisk och god dessert med krispiga nötter!

2 Apelsiner, skinnfria filéer
2 kvistar färsk mynta, plockade blad
3-4 dl Meze yoghurt
1 Granatäpple, urgröpta kärnor + saften
2 dl hackade pistagenötter
2 msk flytande honung

Dela apelsinfiléerna i munsbitar.
Hacka myntan och blanda med apelsinbitarna.
Lägg blandningen i botten på fyra glas och fyll på med toghurt, granatäppelkärnor och nötter.
Ringla över honung och garnera med lite mynta.

2 kommentarer:

  1. hejhej!
    denna rätt med berberis har jag gjort en gång och den var god :) vet du något annat man kan använda berberis i? :)

    hoppas att du har haft en bra dag och att du får en bra kommande vecka! Kram

    SvaraRadera
  2. sv: tack för tipset, det ska jag lägga på minnet :)

    hoppas att du får en bra vecka! :) kram

    SvaraRadera